Geslaagde HKD intensive

Op zondag 9 juni bracht Klaas Barends van de Nederlandse HKD Federatie (NHF) een bezoek aan Vaals om daar een HKD intensive te geven. De HKD intensives zijn een initiatief van de NHF waarbij iedereen welkom is om mee te trainen. De intensive in Vaals werd georganiseerd in samenwerking met stichting Cheon Ji In en onze eigen school, Keumgang Vaals.

Het mooie weer en de plaatselijke processie zorgden voor iets minder deelnemers dan we gewend zijn, maar dat mocht de pret niet drukken. Er was voor iedereen voldoende persoonlijke aandacht en omdat we met bijna alleen maar dan houders op de mat stonden, kon het tempo en het niveau behoorlijk opgeschroefd worden.

Hankido

Na wat rek- en strekoefeningen begonnen we aan het eerste onderdeel; hankido. Klaas Barends behandelde een aantal ‘flow techniques’ (yeong-nyu beop) waarmee het mogelijk is om de ideale lijn van een techniek te vinden en de energie van de tegenstander aan te voelen. Duidelijk werd dat er ‘we-ro yeong-nyu beop’ (waarbij je buitenom cirkelt) en ‘nae-ro yeong-nyu beop’ (waarbij je aan de binnenkant cirkelt) zijn. Natuurlijk was er weer volop aandacht voor de balans van de tegenstander en het bewegen vanuit je ‘danjeon’ (kern) en niet het vertrouwen op fysieke kracht.

Na het behandelen van de ‘flow techniques’ was er nog tijd om het geleerde in praktijk te brengen door de toepassing van de principes te oefenen.

Hankumdo

Na een korte pauze werd er verder getraind met het zwaard. Verschillende verdedigingstechnieken waarbij zowel de aanvaller als de verdediger gewapend zijn met een zwaard, werden behandeld. De aandachtspunten lagen vooral bij het behouden van de juiste afstand en verschillende bloktechnieken en hoe er na de blok meteen een counter kan worden ingezet.
Later was er nog tijd om de regenboog vorm te oefenen en de seminar werd afgesloten met ademhalingsoefeningen en meditatie.

Aken

Voordat Klaas en zijn leerling Nico terug naar huis reden, werden ze eerst nog getrakteerd op een heerlijke Vietnamese noedelsoep in één van de vele Aziatische eetgelegenheden die de stad Aken rijk is. Na een korte wandeling door de binnenstad was het tijd om afscheid te nemen.