Basis

Hankumdo (spreek uit als: han kom do), de Koreaanse weg van het zwaard, is een zwaardkunst die gebaseerd is op het Koreaanse alfabet (han’gul).

Hankumdo is ontwikkeld door grootmeester Myung Jae Nam en in 1997 tijdens de opening van de Internationale Hapkido Games aan het publiek geïntroduceerd. De term Hankumdo kan worden opgedeeld in drie afzonderlijke termen: Han staat voor het Koreaanse volk, Kum betekent zwaard en Do staat voor de weg.
Hankumdo bestaat uit drie onderdelen: basis snijbewegingen, gevorderde snijbewegingen en zelfverdedigingtechnieken.

Basis
Met vijf basis snijbewegingen kun je het hele Koreaanse alfabet, dat uit 24 karakters bestaat, denkbeeldig schrijven. Deze vijf basis technieken zijn: de verticale slag (Nae Ryeo Bae Ki), horizontale slag (Heo Ri Bae Ki), diagonale slag (Bi’t Kyeo Bae Ki), een voorwaartse steek (Ap Jji Rue Ki) en een horizontaal blok (Mak Ki).

Elke letter bestaat uit één of meer basis snijbewegingen. Iemand die bekend is met het Koreaanse schrift, kan de basis van Hankumdo in een paar weken leren.
Je weet dan natuurlijk alleen de basis en je zult veel moeten oefenen om de technieken te perfectioneren. De letters van het Koreaanse alfabet schrijven is natuurlijk niet het doel van Hankumdo, maar met deze basis zul je wel leren hoe je met je zwaard moet bewegen en daardoor kun je sneller gevorderde technieken leren.

Het trekken van het zwaard wordt ‘si geom’ genoemd. Het terugbrengen van het zwaard in de schede heet ‘cha’k geom’.

Overige technieken zijn:

  • – Oolyeo Bae Ki ofwel diagonaal opwaarts
  • – Sang Dang Bae Ki ofwel hoge horizontale slag
  • – Dwee Jji Rue Ki ofwel steek achterwaarts